Lederen har ordet: Om dilemmaer ved fredning og utvikling

«Noen ganger er det bedre å omfavne framtida framfor å minnes det som har vært» skriver HA på lederplass 12. februar. Det siktes til det nye gatemaleriet på Casa Blanca. Da debatten gikk om det var riktig å dekke til de gamle logoene til Paletten, Stallgården og Spilltauet, vurderte også Historielagets styre om det burde flagges et bevaringssynspunkt i saken. Det ble ikke gjort, og i dag gratulerer vi både gårdeier og Hamar sentrum med et nytt, flott kunstverk !!
Historielagets målsetting er å gjøre hamarsinger stolte av byen sin, og for vår del handler dette om at historien er viktig. Bygningsarkitektur, personer, hendelser, alt som gir dagens hamarsinger kunnskap om hva byen en gang var, skal være grunnlaget for en utvikling tilpasset dagens krav til et bysamfunn. I september i fjor hadde vi besøk av riksantikvar Jørn Holme som snakket om dilemmaer ved fredning. Som historielag står vi heldigvis ikke i fredningsprosesser. Vårt ansvar er å skape oppmerksomhet i saker hvor historisk viktige elementer i byen er truet av byutviklingen. Dette er spennende, men også utfordrende. Vi kan ikke si nei til alt – da blir vi antagelig ikke hørt. Utfordringen som styre er valget av hvilke rivningssaker vi skal gå i krigen for. For bevaring av Parkgata 31 og Tvillinghusene har vi markert oss, men logoene på Casa Blanca «lot vi» tildekkes…. Det er vi som styre fornøyd med i dag!
Ida Kristin Lie, styreleder

Gi gjerne dine kommentarer her: