Hamar fengsel

Hamar fengsel

Publisert av Trond Tendø Jacobsen den 27.02.23. Oppdatert 24.03.23.

Hamar fengsel

Hamar fengsel, også kjent som «Kavringbakken», ligger ved Grønnegata i Hamar og tilhører Kriminalomsorgen region øst. Fengselet ble oppført i 1864 under ledelse av byggmesteren Herman Frang, etter tegninger av Heinrich Schirmer og Wilhelm von Hanno. Fengselet er bygget symmetrisk og enkelt i upusset rød teglsten fra Tokstad i Stange, noe som gir et nygotisk uttrykk.

Fengselet har per 2022 lavere sikkerhetsnivå, og 31 plasser, med tre dobbeltceller. Ved avdelingen gjennomføres det soning av bot og dommer inntil to år. De innsatte får tilbud om snekkerverksted, vaskeri og ganggutt-jobb ved fengselet. I tillegg har Hamar fengsel et samarbeid med Storhamar videregående skole som sørger for å legge til rette for et variert og tilpasset utdanningstilbud.

Den tyskfødte arkitekt Heinrich Ernst Schirmer (1814 1887) var engasjert i en rekke prosjekter i Norge, blant annet ved Det kongelige slott i Christiania, Hamar domkirke og en rekke andre kirker og monumentale bygg, og ikke minst ved restaureringen av Nidarosdomen i Trondhjem. Sammen med Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno tegnet han også en rekke jernbanestasjoner langs Hovedbanen og Kongsvingerbanen, og hadde også større oppgaver på Akershus festning.