Kongevalget i kaupangen

Kongevalget i kaupangen

Hamarkaupangen sto sentralt da svenskekongen Karl Knutsson Bonde ble kåret til norsk kongen i 1449. Etter kongekårigen i bispeborgen gikk turen rett til Trondheim, der han ble kroner i Nidarosdomen. Men etter kort tid ble han utmanøvrert av den daske kongen Christian. Norgeshistorien hadde tatt en annen retning om dette ikke hadde skjedd. Under byjubileet neste år kan en også markere at det er 575 års siden kongevalget i Hamar!

Les mer
Bybrann og andre branner

Bybrann og andre branner

10. juli 1935, for 88 år siden, skjedde den mest dramatiske brannen i Hamars historie - et helt kvartal, og vel så det, gikk opp i røyk. Men dette skal også handle om en alvorlig brann så tidlig som i 1865. Det har skjedd mye med brannberedskap, utstyr og forebygging i de 88 årene som har gått. I byens første år var mulighetene for brannvarsling og brannslukking enda mye dårligere. I Chr. Ramsets 50-års jubileumsberetning til Hamars 50-års jubileum i 1899 er dette fargerikt skildret. Her får vi et visst inntrykk av de utfordringer man hadde med brannberedskapen i den unge byen. "Trommeslageren gik gjennom gaderne, trommede og raabde «brand», og da ilden havde faaet riktig godt tag, kom sprøiterne, den ene efter den anden med sit bestemte mandskab eller med tilfeldig tilstedeværende folk, som var villige til at tage i". I tillegg til den dramatiske brannen i 1935 skal vi her også innom et par andre store branner, i Strandgata i 1964 og Grand-brannen 1. mai 1969,

Les mer
St. Torfinn Hamar

St. Torfinn Hamar

Hamar har en lang og viktig tradisjon som sete for den katolske kirken. Kirkeruinene på Domkirken var engang en stor og staselig katolsk kirke. En gang på 1200-tallet var det en biskop i Hamar som het Biskop Torfinn. Han døde i Belgia, og da hans grav langt senere skulle fjernes, steg det etter sigende en velluft ut av graven. På grunn av dette og sin godhet og raushet, ble han erklært som helgen, og fikk dermed tittelen Sankt Torfinn.

Les mer
Blått skilt brannstasjonen

Blått skilt brannstasjonen

Den forrige brannstasjonen i Hamar, i Grønnegata, sto ferdig i 1897. Arkitækt var stadsingeniør Engebret Soot, som også har æren for en rekke andre sentrale bygg i Hamar; Frikirken i 1884, Basarene i 1896, Grand hotell, en utvidelse av Midtbyen skole, og hans egen villa i Stangeveien 14. Hamars nåværende brannstasjon ble flyttet til Åkersvikavegen ved Vikingskipet i 1993.

Les mer
Blått skilt håndverkeren

Blått skilt håndverkeren

Håndverkeren i Østregate 61 er den siste bygningen i Hamar som er market med Blått skilt. Den ble innviet for nøyaktig 100 år siden, 24. november 1923, for å være nøyaktig. Den ble tegnet av arkitekt Ulf Berbom. som også har tegnet en rekke andre bygg i Hamar. I 1921 tegnet han det staslige nabobygget til Frimurerlosjen, og kunne slik sørge for å plassere håndverkerbygget slik at begge kom best mulig til sin rett.

Les mer

 Hus med blå skilt

Det er omkring 30 hus i Hamar som enten er merket med blå skilt eller har andre skilt som forteller at det er noe spesielt med huset. Vi vil de nærmeste ukene presentere enkle omtaler av disse husene. I tillegg til selve omtalene blir det er bilde av huset og av skiltet som er satt opp. Alle omtalene vil gå veien om  denne forsiden, og etter hvert bli å finne under undermenyen Hus med blå skilt, som ligger under Hamars historie

 

NYTTIGE LENKER finner du her 

Andre historielag
Vang historielag
Stange Historielag
Løten Historielag
Furnes Historielag
Nes og Helgøya historielag
Veldre Historielag
Sør-Østerdal slektshistorielag
Hedmark Slektshistorielag

 

Museer og arkiver
Anno – Museene i Hedmark
Statsarkivet Hamar

Arkivverket Digitalarkiv