St. Torfinn Hamar

St. Torfinn Hamar

Hamar har en lang og viktig tradisjon som sete for den katolske kirken. Kirkeruinene på Domkirken var engang en stor og staselig katolsk kirke. En gang på 1200-tallet var det en biskop i Hamar som het Biskop Torfinn. Han døde i Belgia, og da hans grav langt senere skulle fjernes, steg det etter sigende en velluft ut av graven. På grunn av dette og sin godhet og raushet, ble han erklært som helgen, og fikk dermed tittelen Sankt Torfinn.

Les mer
Hamarhallen

Hamarhallen

Denne «storhallen» som ble vedtatt bygget i 1958, skulle stå ferdig i 1960 og den skulle hete Hamarhallen. Per Bakke fortalte 1. november 1958 at «Storhallen får en morsom buet takkonstruksjon og en imponerende glassfasade som sitt ansikt ut mot Vangsvegen og trafikken. For å hindre trafikkkaos i riksvegen på de riktig store dagene, er inngang og utgang til hallen fra Utstillingsplassen.

Les mer
KFUK-KFUM Hamar - Ynglingen

KFUK-KFUM Hamar - Ynglingen

Etter å ha benyttet Misjonshuset i Torggaten i mer enn 30 år, kunne KFUK-KFUM Hamar ta i bruk den nybyggede Ynglingen i 1910. Det skjedde etter et aktivt innsamlingsarbeid. Bygget kostet hele 20.000 kroner, foruten innredning til 2.000 kroner. Indremisjonen ga et bidrag på 3.000 kroner, mot å få full disposisjonsrett for Misjonshuset.

Les mer
Hamar bryggeri

Hamar bryggeri

Hamar Bryggeri ble etablert i 1856, og det siste ølet ble brygget i 1991, det siste mineralvannet i 1993. Nå er Hamar Bryggeri historíe - men en flott historie. Og julebrusen lever videre.

Les mer
Hamar domkirke

Hamar domkirke

Hamar domkirke skal være den minste, ikke bare i Norge, men i Norden. Den ble inviet i 1866. De første årene etter byetableringen i 1849 sognet den nye byen til Vang kirke. Avstanden dit gjorde at det en periode ble holdt "gudelige foredrag" i leide lokaler i Hamar, og etter at Hamar fengsel sto ferdig i 1864 benyttet man lokaler her. Det falt ikke i god jord hos alle. Hamar bispedømme ble opprettet i 1863, tre år før den nye kirken sto ferdig.

Les mer
Hamar jernbanestasjon

Hamar jernbanestasjon

Hamars praktfulle jernbanestasjon, en av landers aller flotteste, ble ferdig i 1896, og er den tredje i rekken. Den første, en trebygning, sto ferdig til åpningen av banen Hamar-Grundset i 1862. Den neste, også en trebygning, sto ferdig til åpningen av banen Eidsvoll-Hamar i 1880.

Les mer
Hamar fengsel

Hamar fengsel

Hamar fengsel, også kjent som "Kavringbakken" ble opprettet i 1864, og kan således snart markere sitt 160 års jubileum. Fengslet har nå 31 soningsplasser

Les mer
Norges Bank - Kunstbanken

Norges Bank - Kunstbanken

Norges Banks praktfulle bygningen i Parkgata 21 ble oppført i 1901-02. Bankvirksomheten ble avviklet i 1988. Etter en del om og men og ombygging kunne Hedmark Kunstsenter flytte inn i bygningen i 1997. Gå videre til bredere artikkel.

Les mer