12. oktober - viktig dato i Hamars historie

12. oktober - viktig dato i Hamars historie

Publisert av Trond Tendø Jacobsen den 12.10.24.

I dag, 12. oktober 2024, er det 175 år siden handelsborger Henrik Christian Borchgrevink ble valgt til Hamars første ordfører. Hamar fikk bystatus 21. mars 1849, men det var først 12. oktober at det formelle politiske liv i byen tok til. Det skjedde etter en kongelig resolusjon 29. september 1849. Det skulle velges tre formenn og ni representanter. Oversatt til dagens terminologi dreide dette seg nærmest om formannskaps- og kommunestyremedlemmer. Det var kun 10 stemmeberettigede ved dette aller første kommunevalget. Med seg i «formannskapet» fikk Henrik Christian Borchgrevink med seg handelsborger Even Skappel og malermester Jens Flagstad. 

       Verre var det med «kommunestyret». Det var ikke nok valgbare borgere i den ferske byen til å fylle de plassene den kongelige resolusjonen forutsatte. Av de som var til stede 12.oktober for 175-år siden var det kun seks valgbare. De tiltrådte uten videre valg. Men det ble raskt flere valgbare og de gikk inn uten nye valg, og allerede i november ble representantskapet fulltallig. 

     Byens første representantskap/kommunestyre besto da av; handelsborgerne Chr. Platou og Harald Tyrholm, snekkerne Even Nielsen og Ole Poulsen, baker Carl T. Stuve, salmaker Ole Anstensen Steen, bokbinder Peter Carlsen Echmann, malermester Andreas. Jakobsen og glassmester Hans Lillevold.

      Valget ble ledet av fogd Johannes Bay, som da bodde på Arstad i Stange. Møtet foregikk i malemester Andreas Jakobsens hus på hjørnet av Lille Strandgate og Skappelsgate. Her ble de kommunale møtene holdet til 1853.

    I klasselærer Chr Ramseths byhistorie til 50-års jubileet i 1899 framgår det at «kommunelokalet i Jakobsens hus ombyttedes i 1853 med et andet leiet værelse i bager Opsahls nuværende gaard» (hvor nå den lå?). Videre heter det: «kommunens eiendom, hjørnet af Grønne- og Sverresgade, blev taget i brug i 1857. Hjørneværelse i 1ste etage var det egentlige forhandlingsrum. Her stod et langbord og endel stole; paa væggen hang et «kart over Hamar approberet ved kgl res. Af 18. dec. 1848»». Men hvordan møterommet i malermester Jakobsens hus tier historien om.

    Det var langt fra allmenn stemmerett på denne tiden. Kun menn fikk stemme, og de måtte enten være embedsmenn, ha «borgerskap», eller være eier av gård eller grunn som hadde verdi på mer enn 300 riksdaler i sølvverdi.

     Ordfører Borchgrevink  var 27 år da han ble byens første ordfører. Han beholdt vervet i tre år. Han ble 24. april 1849 byens andre handelsborger, og drev første butikk på Høiensal, der Hamar Katedralskole senere lå, men flyttet så butikken ned på Høiensalodden, der han kjøpte et hus i Lille Strandgate, med pakkebod og brygge. Men i 1852 gikk han konkurs, og ble deretter poståpner, en stilling han behold til 1884.