Hamar har en lang og viktig tradisjon som sete for den katolske kirken. Kirkeruinene på Domkirken var engang en stor og staselig katolsk kirke. En gang på 1200-tallet var det en biskop i Hamar som het Biskop Torfinn. Han døde i Belgia, og da hans grav langt senere skulle fjernes, steg det etter sigende en velluft ut av graven. På grunn av dette og sin godhet og raushet, ble han erklært som helgen, og fikk dermed tittelen Sankt Torfinn.
I 1537 ble det bestemt at Norge ikke lenger skulle være katolsk da vi fikk. Da ble katolisismen faktisk forbudt, og det ble bestemt at alle i Norge skulle tilhøre den Lutherske protestantiske kirke, altså den Norske kirke. Først i 1843 ble det igjen opprettet en katolsk menighet i Norge, og det var fordi det var mange fra katolske land som jobbet og bodde i Norge. De ønsket seg en egen, katolsk kirke.
St. Carolus Borromeussøstrene er en katolsk, kvinnelig orden fra Nederland. Det vil si at de var nonner. De kom til Hamar i 1924 etter at den katolske biskopen Johannes Olav Smith hadde invitert dem. Han ønsket flere katolikker i Norge og opprettet en misjonsstasjon her i Hamar. Det første nonnene gjorde etter at de kom til Hamar, var å innvie et lite kapell. Det ble etablert i et hus som ble kalt Getz-villaen på hjørnet av Torggata og Heidemannsgate. Deretter gikk de i gang med å opprette et lite sykehus, St.Torfinns klinikk.
Den gang da det katolske kapellet og klinikken ble startet, fantes det ikke flere enn tre katolske familier i Hamar. Men det skulle bli langt flere. For 15 år etter at nonnene kom til Hamar, ble St.Torfinn kirke innviet, i 1939. Da hadde den katolske menigheten lenge samlet inn penger og mottatt gaver fra privatpersoner for å kunne realisere drømmen om en ordentlig katolsk kirke i Hamar. I tillegg til de katolske familiene i Hamar, var det mange katolikker fra hele Innlandet som kom og ble med i menigheten. En av dem var forfatteren Sigrid Undset som bodde på Lillehammer. Sigrid Undset reiste ofte til Hamar og deltok aktivt i menighetslivet. Hun ga også mange flotte gaver til kapellet og til klinikken. Det var en fin prosesjonsfane som var brodert av nonner i Roma, og kanskje den mest synlige – og hørbare – gaven, kirkeklokken som ble støpt på Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg. Disse klokkene ringer til messe den dag i dag, og kan høres i 11-tiden på søndager. Sigrid Undset fikk dessverre ikke oppleve så mange år i den nye vakre kirka, hun døde i 1949 og begravelsen ble holdt nettopp i St. Torfinn kirke. Og i dag har plassen foran kirka fått hennes navn.
St.Torfinns klinikk, eller sykehus, ble bygget ved siden av kirka og det var nonnene, eller menighetssøstrene som de også kaltes, som styrte klinikken. Klinikken knyttet til seg flinke leger, og ble tidlig spesialisert som en velrenommert øyeklinikk.
St.Torfinns menighet startet og driftet også en barnehage i det samme kvartalet. De var dyktige og fikk til mye. Nonnen bodde på klinikken helt til det kom en ny sykehuslov, og da flyttet de 12 nonnene til ny bolig i Aluvegen. Etter hvert ble rekrutteringen av nonner for liten, og det ble få igjen på Hamar, og i år 2000 flyttet de siste seks aldrende nonnene fra Hamar. Da hadde de vært kjente og kjære i bybildet i nesten 80 år. Den katolske kirken er fremdeles i aktiv bruk og har en stor menighet på Hamar.
Kilder
Pedersens, Ragnar. St. Torfinn kirke 70 år - St. Torfinn menighet 85 år I: Fra Kaupang til bygd. Hamar: Hedmarksmuseet, 2010
St.Torfinn menighet 95 år. St.Torfinn kirke 80 år. Jubileum 2.-3. september 2019. St.Torfinn kirkebygg 80 år. Hamar, 2019
St.Torfinn menighet 95 år. St.Torfinn kirke 80 år. Minnedag 10. juni 2019. 70 år siden Sigrid Undset døde. Hamar, 2019